Warsztaty
Masz pytania? Chcesz dowiedzieć się więcej?
Śmiało! Chętnie pomożemy, podpowiemy i doradzimy.
WARSZTATY
Warsztaty szkolne są dużym atutem szkoły. Umożliwiają one naszym uczniom realizację praktycznej nauki zawodu w szkole, bez konieczności szukania miejsca do odbycia praktyki u pracodawców. Warsztaty znajdują się w kompleksie budynków szkoły. Są one wyremontowane i wyposażone w nowoczesny sprzęt gastronomiczny zgodnie z obowiązującymi standardami i odpowiadający profesjonalnym zakładom gastronomicznym. Na warsztatach uczniowie pracują na profesjonalnym sprzęcie przygotowując różne potrawy i dania pod okiem wykwalifikowanych nauczycieli. Uczniowie poznają realne warunki pracy w gastronomii. Podczas zajęć wykorzystują zdobytą wiedzę teoretyczną z zakresu kształcenia zawodowego. Przygotowują śniadania, obiady i kolacje dla osób mieszkających w Internacie oraz dla klientów z zewnątrz. Zajmują się przygotowywaniem potraw na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe np. święta, komunię, chrzciny, jubileusze itp. Przygotowują różnorodne dania na zamówienie, oferują catering, obsługują bankiety, eventy, oraz konferencje dla różnych instytucji. Uczniowie dzięki temu doskonalą swoje umiejętności i poznają nowoczesne trendy obowiązujące w gastronomii. Realizują projekty unijne.
Trendy Kulinarne
dania bezglutenowe, wegańskie, kuchnia molekularna, carving, dekoracje w stylu angielskim
Konkursy Gastronomiczne
konkursy szkolne, międzyszkolne o zasięgu regionalnym i ogólnokrajowym
Organizacja Bankietów i Cateringu
przygotowanie dań i obsługa imprez okolicznościowych
Rzeczywiste Stanowiska Pracy
praca na profesjonalnym sprzęcie gastronomicznym pod okiem fachowców
Na warsztatach szkolnych uczą się uczniowie kształcący się w następujących zawodach:
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Kucharz
- Cukiernik
Na warsztatach szkolnych mamy następujące pracownie:
- Kuchnia właściwa
- Przygotowalnia
- Obieralnia
- Garmażeria
- Cukiernia
- Bufet
- Magazyny produktów wykorzystywanych do przygotowania dań
Na warsztatach nauczysz się m.in. o:
- Carvingu – sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach
- Kuchni molekularnej – wykorzystuje wiedzę naukową do gotowania
- Dekoracji w stylu angielskim – koronki, płatki kwiatów w stylu ombre
- Kuchni świata – grecka, hiszpańska, włoska, tajska …
Praktykanci mogą brać:
- Udział w konkursach szkolnych i międzyszkolnych o zasięgu regionalnym i ogólnopolskim
- Udział w kółkach zainteresowań
- Udział w szkoleniach prowadzonych przez profesjonalistów w dziedzinie gastronomii
Uczniowie:spracują w małych grupach
- poznają najnowsze trendy kulinarne
- uczą się jak zoptymalizować swój czas pracy
- uczą się organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
- uczą się współpracy w zespole
- uczą się zasad przechowywania i utrwalania żywności
- uczą się obsługi urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
- pracują pod okiem wykwalifikowanych nauczycieli
- pracują na rzeczywistych stanowiskach pracy