Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Masz pytania? Chcesz dowiedzieć się więcej?
Śmiało! Chętnie pomożemy, podpowiemy i doradzimy.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Jest najbardziej uniwersalnym kierunkiem kształcenia gastronomicznego. W trakcie nauki zdobędziesz kompetencje zawodowe do pracy na stanowisku kucharza oraz do profesjonalnej organizacji żywienia i usług gastronomicznych.
Alternatywą jest możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który umożliwia rozwijanie zainteresowań kulinarnych oraz daje szanse na ciekawą karierę w kraju i za granicą.
Ocenianie
ocenia jakość żywności oraz sposób jej przechowywania
Sporządzanie
sporządza i wydaje potrawy oraz napoje
Planowanie i analiza
planuje i analizuje żywienie zbiorowe i dietetyczne,
Organizacja
organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne.
HGT.02. – Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Nauka trwa 5 lat.
Praca w gastronomii – restauracji ma wiele zalet. To miejsce, w którym można zdobyć cenne doświadczenie w kontaktach z klientami, oraz w przygotowywaniu różnych potraw W gastronomii można poznawać ciągle nowe przepisy, wypróbowywać je i udoskonalać. Nauczysz się różnych technik przyrządzania potraw. To praca twórcza i pełna eksperymentów.
Praca w gastronomii wiąże się z prestiżem. Dziś popularne lokale stają się rozpoznawalną marką, chętnie odwiedzaną np. przez znanych ludzi. Klienci z dużym wyprzedzeniem rezerwują miejsce w restauracji, darzą ją zaufaniem. Wdzięczność gości i personelu jest największą niematerialną korzyścią, jaką może zdobyć właściciel obiektu gastronomicznego. Z niczym nie da się porównać tej satysfakcji, kiedy Twój lokal zostaje okrzyknięty miejscem kultowym, z duszą, wspominanym przez kolejne pokolenia jako miejsce wspaniałych spotkań w niepowtarzalnej atmosferze. To jest najwyższa nagroda za trud włożony w prowadzenie lokalu gastronomicznego.
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód o charakterze usługowym.
Od kandydata oczekuje się pozytywnego nastawienia do ludzi, łatwości w komunikowaniu się , wysokiej kultury, a przede wszystkim oddania swoim pasjom.
Zawód technik organizacji usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które:
- Mają wyczucie smaku
- Są skrupulatne
- Są odporne na stres
- Potrafią rozwiązywać problemy
- Dbają o porządek
- Są komunikatywne
- Potrafią negocjować
- Posiadają umiejętność dobrej organizacji pracy
- Potrafią zarządzać zespołem
- Chcą się rozwijać,
- Chcą poznawać nowe smaki, przepisy i techniki przyrządzania potraw
W trakcie nauki przyszli absolwenci poznają w teorii i praktyce najważniejszą wiedzę i umiejętności z zakresu :
- produkcji, ekspedycji i oceniania potraw i napojów,
- planowania i oceniania żywienia zbiorowego i dietetycznego,
- planowaniem i realizacja usług gastronomicznych.
Praktyczne przedmioty zawodowe uczniowie odbywają w bardzo nowoczesnych pracowniach i doskonale wyposażonych warsztatach szkolnych. W okresie kształcenia przewidziane są 2 praktyki zawodowe w najlepszych hotelach i restauracjach miasta i okolicy . Uczniowie mają także możliwość realizacji stażu zawodowego w krajach UE w ramach projektu Erasmus+.
- Technologia gastronomiczna
- Podstawy żywienia
- Obsługa konsumenta
- Marketing w gastronomii
- Język obcy zawodowy
- Pracownia gastronomiczna
- Pracownia obsługi konsumenta
- Organizacja produkcji gastronomicznej
- Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej
- Wyposażenie techniczne
- Zajęcia praktyczne
- Praktyka zawodowa
Gastronomia jest niezwykle rozwojowa. Osoby, które pragną związać z nią swoją przyszłość mogą spać spokojnie – liczba ofert pracy w tej branży stale rośnie, dając tym samy możliwość zatrudnienia na godziwych warunkach. Absolwent z dyplomem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie pracę w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej jako:
- specjalista ds. zdrowego żywienia
- dietetyk
- kucharz
- szef kuchni
- bufetowy – barman
- barista ( specjalista od parzenia kawy)
- manager
- kierownik sali
- organizator cateringu
- kelner
- sommelier (kelner od win)
- intendent w zakładach żywienia zbiorowego
- organizator przyjęć okolicznościowych
- organizator usług cateringowych
- specjalista d/s dystrybucji profesjonalnego sprzętu gastronomicznego
- pracownik hurtowni spożywczej lub dużego marketu spożywczego
- specjalista d/s rozliczania produkcji gastronomicznej
- specjalista d/s kalkulacji usług gastronomicznych