Trzyletnia Szkoła Branżowa - Cukiernik
Masz pytania? Chcesz dowiedzieć się więcej?
Śmiało! Chętnie pomożemy, podpowiemy i doradzimy.
CUKIERNIK
Zawód cukiernik jest wdzięczny i przyjemny. Osoba na tym stanowisku zajmuje się wyrobem produktów cukierniczych: ciast, ciasteczek, deserów, tortów, wyrobów czekoladowych, pieczywa cukierniczego, elementów dekoracyjnych lub lodów. Cukiernik dba o odpowiednią oprawę wizualną przygotowanych słodyczy, czystość w miejscu pracy, jakość użytych składników oraz produktu końcowego. Cukiernik może specjalizować się w kilku dziedzinach lub tylko jednej, np. tortach, wyrobach czekoladowych, pralinach lub pieczywie cukierniczym.

Zamawianie i Przechowywanie
zamawia i przechowuje surowce do produkcji, półprodukty oraz gotowe produkty cukiernicze
Obsługa
obsługuje maszyny i urządzenia stosowane do produkcji wyrobów cukierniczych
Dekorowanie
wykonuje elementy dekoracyjne i dekoruje wyroby cukiernicze
Organizacja
utrzymuje czystość w cukierni i na stanowisku pracy oraz przestrzega zasad gosodarowania odpadami
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Nauka trwa 3 lata
Cukiernictwo stanowi ważną gałąź gastronomii. Trudno wyobrazić sobie imprezy okolicznościowe: chrzciny, urodziny, komunie, wesela, rocznice ślubu bez pięknie udekorowanego tortu, ciast, deserów czy lodów. W cukierniach apetycznie wyglądające wyroby cukiernicze: pączki, eklerki, ptysie, ciasta zawsze będą zachęcać do kupna na wynos lub konsumpcji na miejscu w miłej atmosferze przy filiżance kawy czy herbaty. Cukiernictwo jest zawodem, który będzie zawsze istniał i rozwijał się.
Osoby, które od dziecka przejawiają zainteresowanie słodkimi wypiekami, powinny zastanowić się nad połączeniem pasji z życiem zawodowym. Strzałem w dziesiątkę jest profesja cukiernika. Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, które lubią spędzać czas wypiekając ciasta, ciasteczka lub sporządzają desery. Jest to zawód dla osób, które są komunikatywne, pomysłowe oraz posiadają zmysł estetyczny, ważny podczas dekorowania słodkości. Oferta kształcenia naszej szkoły jest skierowana do młodzieży, która chce się rozwijać, chce zdobywać nowe umiejętności, lubi tworzyć, a przede wszystkim dla tej, dla której cukiernictwo to pasja.
W trakcie nauki przyszli cukiernicy zdobędą wiedzę i wszystkie umiejętności potrzebne do wykonywania zawodu. Nauczą się technik sporządzania wszystkich rodzajów ciast, mas, kremów, nadzień oraz poznają sposoby wykończania i dekorowania wyrobów. Uczniowie poznają istotę całego cukiernictwa, aby po ukończeniu naszej szkoły z poczuciem pewności mogli wejść na rynek pracy.
W trakcie nauki uczniowie zdobędą praktyczne umiejętności zawodowe:
• Zamawianie i przechowywanie surowców do produkcji,
• Obsługa maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów cukierniczych,
• Sporządzanie półproduktów cukierniczych,
• Sporządzanie gotowych wyrobów cukierniczych,
• Wykonywanie elementów dekoracyjnych,
• Dekorowanie wyrobów cukierniczych,
• Przechowywanie gotowych wyrobów i półproduktów cukierniczych,
• Utrzymywanie czystości w cukierni w trakcie produkcji i po skończonej pracy,
• Przestrzeganie zasad gospodarki odpadami.
W trakcie całego cyklu nauczania uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w nowoczesnych warsztatach szkolnych mieszczących się przy budynku szkoły. Dodatkowo uczniowie mają możliwość odbycia praktyk za granicą w ramach projektu unijnego Erasmus + realizowanego w naszej szkole.
- Technologia cukiernicza
- Podstawy przemysłu spożywczego.
- Bezpieczeństwo i higiena pracy.
- Wyposażenie techniczne.
- Język obcy zawodowy.
- Pracownia cukiernicza.
- Zajęcia praktyczne.
Absolwenci mogą być zatrudnieni w zakładach przetwórstwa spożywczego – produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie, w cukierniach, hotelach, piekarniach ze słodkościami, lodziarniach, a także pracować na własne nazwisko, gdy będzie się prowadzić działalność gospodarczą. Jeśli ktoś posiada odpowiednie umiejętności, to może idealnie wpisać się w niszę i będzie mógł piec torty dla dzieci czy torty na ślub. Zawód cukiernika/cukierniczki jest szansą na uzyskanie dobrych zarobków.