Klasa I B Technikum

Masz pytania? Chcesz dowiedzieć się więcej?

Śmiało! Chętnie pomożemy, podpowiemy i doradzimy. 

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Gastronomia jest intensywnie rozwijającą się branżą usługową realizującą oczekiwania klientów w sferze produkcji potraw, organizacji przyjęć i cateringów.Technik żywienia i usług gastronomicznych jest najbardziej uniwersalnym kierunkiem w kształceniu gastronomicznym.  Umożliwia pozyskanie wiadomości i praktyki nie tylko w zakresie przygotowywania potraw, ale również w obszarach zbiorowego żywienia, dietetyki, organizacji przyjęć i cateringu oraz profesjonalnej obsługi gości.

Ocenianie

ocenia jakość żywności oraz sposób jej przechowywanie

Planowanie i analiza

planuje i analizuje żywienie zbiorowe i dietetyczne,

Sporządzanie

sporządza i wydaje potrawy oraz napoje

Organizacja

organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne

HGT.02. – Przygotowanie i wydawanie dań 

HGT.12. – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Nauka trwa 5 lat

Praca w gastronomii – restauracji ma wiele zalet. To miejsce, w którym można zdobyć cenne doświadczenie w kontaktach z klientami, w przygotowywaniu różnych potraw – wszystko zależnie od tego, na jakim stanowisku się pracuje. W gastronomii można poznawać ciągle nowe przepisy i zarazem uczyć się różnych technik przyrządzania.

Praca w gastronomii  wiąże się z prestiżem. Dziś popularne lokale stają się rozpoznawalną marką, chętnie odwiedzaną np. przez znanych ludzi. Klienci z dużym wyprzedzeniem rezerwują miejsce w restauracji, darzą ją zaufaniem. Wdzięczność gości i personelu jest największą niematerialną korzyścią, jaką może zdobyć właściciel obiektu gastronomicznego. Z niczym nie da się porównać tej satysfakcji, kiedy twój lokal zostaje okrzyknięty miejscem kultowym, z duszą, wspominanym przez kolejne pokolenia jako miejsce wspaniałych spotkań w niepowtarzalnej atmosferze. To jest najwyższa nagroda za trud włożony w prowadzenie lokalu gastronomicznego.  

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód o charakterze usługowym. 

Od kandydata oczekuje się pozytywnego nastawienia do ludzi, łatwości w komunikowaniu się , wysokiej kultury, a przede wszystkim  oddania swoim pasjom.

Zawód technik organizacji usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które:

  • Mają wyczucie smaku
  • Są skrupulatne
  • Są odporne na stres
  • Potrafią rozwiązywać problemy
  • Dbają o porządek
  • Są komunikatywne
  • Potrafią negocjować
  • Posiadają umiejętność dobrej organizacji pracy
  • Potrafią zarządzać zespołem
  • Chcą się rozwijać 
  • Chcą poznawać nowe smaki, przepisy i techniki przyrządzania

W trakcie nauki przyszli absolwenci poznają w teorii i praktyce najważniejszą wiedzę i umiejętności z zakresu : 

  • produkcji, ekspedycji i oceniania potraw i napojów,
  • planowania i oceniania żywienia zbiorowego i dietetycznego,
  • planowaniem i realizacja usług gastronomicznych.

Praktyczne  przedmioty zawodowe uczniowie odbywają w bardzo nowoczesnych pracowniach i doskonale wyposażonych warsztatach szkolnych. 

W okresie kształcenia przewidziane są 2 praktyki  zawodowe w najlepszych hotelach i restauracjach miasta i okolicy . Uczniowie mają także możliwość realizacji stażu zawodowego w krajach UE w ramach projektu Erasmus+.

  • Technologia gastronomiczna,
  • Podstawy żywienia ,
  • Obsługa konsumenta,
  • Marketing w gastronomii,
  • Język obcy zawodowy,
  • Pracownia gastronomiczna,
  • Pracownia obsługi konsumenta,
  • Organizacja produkcji gastronomicznej,
  • Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej,
  • Wyposażenie techniczne,
  • Zajęcia praktyczne ,
  • Praktyka zawodowa.
  •  

Gastronomia jest niezwykle rozwojowa. Osoby, które pragną związać z nią swoją przyszłość mogą spać spokojnie – liczba ofert pracy w tej branży stale rośnie, dając tym samy możliwość zatrudnienia na godziwych warunkach. Absolwent z dyplomem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie pracę w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej jako:

  • specjalista ds. zdrowego żywienia
  • dietetyk
  • kucharz
  • szef kuchni
  • bufetowy – barman
  • barista ( specjalista od parzenia kawy)
  • manager
  • kierownik sali
  • organizator cateringu
  • kelner
  • sommelier (kelner od win)
  • intendent w zakładach żywienia zbiorowego
  • organizator przyjęć okolicznościowych
  • organizator usług cateringowych
  • specjalista d/s dystrybucji profesjonalnego sprzętu gastronomicznego
  • pracownik hurtowni spożywczej lub dużego marketu spożywczego
  • specjalista d/s rozliczania produkcji gastronomicznej
  • specjalista d/s kalkulacji usług gastronomicznych