Technik Hotelarstwa
Masz pytania? Chcesz dowiedzieć się więcej?
Śmiało! Chętnie pomożemy, podpowiemy i doradzimy.
TECHNIK HOTELARSTWA
Hotelarstwo to branża świadcząca usługi na rzecz potencjalnych gości. Praca w hotelu może przynieść wiele satysfakcji, jednak hotelarstwo wymaga od pracowników wszystkich szczebli predyspozycji zawodowych, wiedzy i umiejętności, wysokiego morale oraz kultury osobistej.
Technik hotelarstwa to zawód polegający na zorganizowaniu i udzieleniu gościnności przyjezdnym, a więc zapewnieniu zakwaterowania, wyżywienia i usług z tym związanych na odpowiednim poziomie. Hotelarz świadczy fachową i kompleksową obsługę gościa hotelowego w różnych rodzajach i kategoriach bazy noclegowej.
Promocja i Sprzedaż
prowadzi działalność promocyjną oraz sprzedaż usług hotelarskich,
rozlicza koszty pobytu w hotelu,
Obsługa
wykonuje prace i czynności związane z kompleksową obsługą gości w recepcji, obsługuje platformy marketingowo-rezerwacyjne, przyjmuje i realizuje zamówienia na hotelarskie usługi dodatkowe,
Savoir-vivr
poznaje zasady savoir-vivru, kultury osobistej, umiejętności zachowania się w różnych sytuacjach zawodowych,
Organizacja
organizuje imprezy okolicznościowe i konferencje, przygotowuje i podaje śniadania w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
HGT.03. – Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. – Realizacja usług w recepcji
Nauka trwa 5 lat
Jedną z niewątpliwych zalet pracy w hotelarstwie jest możliwość pracowania w wyjątkowych miejscach pod względem lokalizacji, architektury, wystroju wnętrza czy wyposażenia, gdyż hotele, starając się zapewnić swoim gościom jak najlepsze warunki do wypoczynku, prześcigają się w swoich pomysłach i tworzą coraz to nowocześniejsze, bardziej ekskluzywne i designerskie obiekty. Środowisko hotelarskie tworzy swoistą enklawę, w której nadal obowiązują tradycyjne zasady savoir vivre’u, co czyni tę branżę wyjątkową.
Hotelarze podkreślają, że praca w tej branży może okazać się bardzo satysfakcjonująca. Częste zmiany i wyzwania sprawiają, że trudno jest w niej popaść w rutynę.
Technik hotelarstwa to oferta dla ludzi pełnych entuzjazmu, pogody ducha i życzliwości, dla ludzi, którzy odnajdują przyjemność i satysfakcję pracy z innymi ludźmi. Oferta kształcenia jest skierowana do młodzieży dla których hotelarstwo to nie tylko zawód, ale również pasja.
Zawód technik hotelarstwa powinny wybrać osoby, które:
- Lubią pracować z ludźmi i poznawać nowe kultury
- Liczą w pracy na awans zawodowy
- Chcą poszerzać swoje kompetencje i zdobywać nowe umiejętności
- Są zorganizowane, charyzmatyczne
- Lubią pracę zespołową
- Posiadają pasję, uśmiech i dynamizm w działaniu
- Lubią uczyć się języków obcych
- Posiadają wysoką kulturę osobistą
W trakcie nauki przyszli hotelarze poznają istotę hotelarstwa, tradycję gościnności i będą świadomi postępu w branży hotelarskiej oraz coraz wyższych kwalifikacji i wymagań jakie stawia przed nimi rynek usług hotelarskich.
W trakcie nauki uczniowie zdobędą praktyczne umiejętności zawodowe:
- prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich,
- wykonywania prac i czynności związanych z kompleksową obsługą gości w recepcji,
- rezerwowania usług hotelarskich,
- poznawania i obsługi platform marketingowo-rezerwacyjnych,
- udzielania informacji turystycznej,
- rozliczania kosztów pobytu w hotelu,
- przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości,
- przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
- przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe,
- przygotowania imprez okolicznościowych i konferencji,
- savoir-vivru, kultury osobistej, umiejętności zachowania się w różnych sytuacjach zawodowych,
- współpracy w zespole,
- języka obcego zawodowego,
- prowadzenia własnej firmy.
Uczniowie odbywają 8-tygodniową praktykę zawodową w renomowanych hotelach w Toruniu a także innych polskich miastach. Mają także możliwość realizacji stażu zawodowego w krajachUE w ramach projektu Erasmus+.
Nasi uczniowie w trakcie nauki szkolnej zdobywają umiejętności pracy w profesjonalnych, stworzonych w szkole stanowiskach – jak np. recepcja czy pokoje hotelowe.
Uczniowie, którzy odbywają praktyki, bardzo często po ich zakończeniu otrzymują propozycje pracy w tych obiektach.
- Podstawy hotelarstwa,
- Organizacja pracy w hotelarstwie,
- Obsługa konsumenta,
- Marketing w hotelarstwie,
- Język obcy zawodowy,
- Pracownia hotelarstwa,
- Pracownia obsługi konsumenta,
- Pracownia organizacji pracy w recepcji,
- Praktyka zawodowa.
Absolwenci mogą być zatrudnieni we wszelkiego rodzaju zakładach hotelarskich, biurach turystycznych, ruchomej bazie hotelarskiej oraz w administracji samorządowej na stanowiskach wymagających wiedzy w zakresie hotelarstwa i turystyki.
Po uzyskaniu niezbędnego doświadczenia zawodowego mogą również prowadzić samodzielną działalność gospodarczą.