Technik Hotelarstwa

Masz pytania? Chcesz dowiedzieć się więcej?

Śmiało! Chętnie pomożemy, podpowiemy i doradzimy. 

TECHNIK HOTELARSTWA

Hotelarstwo to branża świadcząca usługi na rzecz potencjalnych gości. Praca w hotelu może przynieść wiele satysfakcji, jednak hotelarstwo wymaga od pracowników wszystkich szczebli predyspozycji zawodowych, wiedzy i umiejętności, wysokiego morale oraz kultury osobistej. 

Technik hotelarstwa to zawód polegający na zorganizowaniu i udzieleniu gościnności przyjezdnym, a więc zapewnieniu zakwaterowania, wyżywienia i usług z tym związanych na odpowiednim poziomie. Hotelarz świadczy fachową i kompleksową obsługę gościa hotelowego w różnych rodzajach i kategoriach bazy noclegowej. 

Promocja i Sprzedaż

prowadzi działalność promocyjną oraz sprzedaż usług hotelarskich, rozlicza koszty pobytu w hotelu,

Obsługa

wykonuje prace i czynności związane z kompleksową obsługą gości w recepcji, obsługuje platformy marketingowo-rezerwacyjne, przyjmuje i realizuje zamówienia na hotelarskie usługi dodatkowe,

Savoir-vivr

poznaje zasady savoir-vivru, kultury osobistej, umiejętności zachowania się w różnych sytuacjach zawodowych,

Organizacja

organizuje imprezy okolicznościowe i konferencje, przygotowuje i podaje śniadania w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,

HGT.03. – Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06. – Realizacja usług w recepcji

Nauka trwa 5 lat

Jedną z niewątpliwych zalet pracy w hotelarstwie jest możliwość pracowania w wyjątkowych miejscach pod względem lokalizacji, architektury, wystroju wnętrza czy wyposażenia, gdyż hotele, starając się zapewnić swoim gościom jak najlepsze warunki do wypoczynku, prześcigają się w swoich pomysłach i tworzą coraz to nowocześniejsze, bardziej ekskluzywne i designerskie obiekty. Środowisko hotelarskie tworzy swoistą enklawę, w której nadal obowiązują tradycyjne zasady savoir vivre’u, co czyni tę branżę wyjątkową.

Hotelarze podkreślają, że praca w tej branży może okazać się bardzo satysfakcjonująca. Częste zmiany i wyzwania sprawiają, że trudno jest w niej popaść w rutynę.

Technik hotelarstwa to oferta dla ludzi pełnych entuzjazmu, pogody ducha i życzliwości, dla ludzi, którzy odnajdują przyjemność i satysfakcję pracy z innymi ludźmi. Oferta kształcenia jest skierowana do młodzieży dla których hotelarstwo to nie tylko zawód, ale również pasja.

Zawód technik hotelarstwa powinny wybrać osoby, które:

  • Lubią pracować z ludźmi i poznawać nowe kultury
  • Liczą w pracy na awans zawodowy
  • Chcą poszerzać swoje kompetencje i zdobywać nowe umiejętności
  • Są zorganizowane, charyzmatyczne
  • Lubią pracę zespołową
  • Posiadają pasję, uśmiech i dynamizm w działaniu
  • Lubią uczyć się języków obcych
  • Posiadają wysoką kulturę osobistą

W trakcie nauki przyszli hotelarze poznają istotę hotelarstwa, tradycję gościnności  i będą świadomi postępu w branży hotelarskiej oraz coraz wyższych kwalifikacji i wymagań jakie stawia przed nimi rynek usług hotelarskich. 

W trakcie nauki uczniowie zdobędą praktyczne umiejętności zawodowe:

  • prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich,
  • wykonywania prac i czynności związanych z kompleksową obsługą gości w recepcji,
  • rezerwowania usług hotelarskich,
  • poznawania i obsługi platform marketingowo-rezerwacyjnych,
  • udzielania informacji turystycznej,
  • rozliczania kosztów pobytu w hotelu,
  • przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości,
  • przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
  • przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe,
  • przygotowania imprez okolicznościowych i konferencji,
  • savoir-vivru, kultury osobistej, umiejętności zachowania się w różnych sytuacjach zawodowych,
  • współpracy w zespole,
  • języka obcego zawodowego,
  • prowadzenia własnej firmy.

Uczniowie odbywają 8-tygodniową praktykę zawodową w renomowanych hotelach w Toruniu a także innych polskich miastach. Mają także możliwość realizacji stażu zawodowego w krajachUE w ramach projektu Erasmus+.

Nasi uczniowie w trakcie nauki szkolnej zdobywają umiejętności pracy w profesjonalnych, stworzonych w szkole stanowiskach – jak np. recepcja czy pokoje hotelowe.

Uczniowie, którzy odbywają praktyki, bardzo często po ich zakończeniu otrzymują propozycje pracy w tych obiektach.

  • Podstawy hotelarstwa,
  • Organizacja pracy w hotelarstwie,
  • Obsługa konsumenta,
  • Marketing w hotelarstwie,
  • Język obcy zawodowy,
  • Pracownia hotelarstwa,
  • Pracownia obsługi konsumenta,
  • Pracownia organizacji pracy w recepcji,
  • Praktyka zawodowa.

Absolwenci mogą być zatrudnieni we wszelkiego rodzaju zakładach hotelarskich, biurach turystycznych, ruchomej bazie hotelarskiej oraz w administracji samorządowej na stanowiskach wymagających wiedzy w zakresie hotelarstwa i turystyki. 

Po uzyskaniu niezbędnego doświadczenia zawodowego mogą również prowadzić samodzielną działalność gospodarczą.