Trzyletnia Szkoła Branżowa - Kucharz

Masz pytania? Chcesz dowiedzieć się więcej?

Śmiało! Chętnie pomożemy, podpowiemy i doradzimy. 

KUCHARZ

Kucharz jest  to osoba, która przyrządza różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a nawet ciasta i desery oraz potrafi podać  je we właściwy sposób.. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity fachowiec, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne. Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów. Kucharz, który  pracuje na stanowisku szefa,  kieruje zespołem ludzi. Jego zadaniem jest zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw.

Ocenianie i Przechowywanie

ocenia, dobiera i przechowuje produkty żywnościowe i surowce

Organizacja i Obsługa

przygotowuje stanowisko pracy i obsługuje sprzęt gastronomiczny

Sporządzanie

przygotowuje potrawy z warzyw, owoców, grzybów, jaj, przetworów mlecznych, mąki, kasz, ryżu, z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i owoców morza, dania dietetyczne i wegetariańskie, zupy sosy i desery

Wydawanie

wydaje dania i desery

Nauka trwa 3 lata

Gotowanie to nie tylko przyrządzanie potraw, to pasja i sztuka. Niewątpliwy sukces programów kulinarnych (MaterChef, Bake Off – Ale ciacho!, Top Chef, Kuchenne rewolucje, Ugotowani), wyrastające jak grzyby po deszczu restauracje, bary, hotele sprawiły, że gotowanie jest modne i bardzo popularne. Jeżeli zdecydujesz się zostać kucharzem w naszej szkole, zdobywanie zawodu pozostanie Twoją rozrywką oraz hobby. Pasja wkładana w przygotowanie potraw będzie zawsze widoczna na talerzu ku radości bliskich i z korzyścią dla Twojej kariery.

Jest to zawód dla osób, które lubią tworzyć,  interesują się gotowaniem, lubią pomagać przy sporządzaniu posiłków w domu, bądź same już zaczynały od przygotowania prostych dań, ciast lub deserów. Zawód ten wymaga zainteresowania gotowaniem, umiejętności pracy w zespole, samodzielności, odpowiedzialności, a także wyczucia smaku, pomysłowości i rozróżniania barw.

Zawód kucharz powinny wybrać osoby, które:

  • zainteresowane są pracą w gastronomii  w Polsce i za granicą,
  • lubią pracę z ludźmi,
  • cenią różnorodność i wyzwania,
  • chcą awansować i  rozwijać się,
  • mają poczucie smaku,
  • posiadają zmysł artystyczny 
  • posiadają poczucie estetyki

W trakcie nauki przyszli kucharze poznają zasady sporządzania i wydawania różnego rodzaju potraw, dań i deserów. Poznają istotę całej gastronomii, aby po ukończeniu szkoły pewnie wejść na rynek pracy.

W trakcie nauki uczniowie zdobędą praktyczne umiejętności zawodowe:

  • ocenianie i dobieranie surowców i produktów;
  • zasady przechowywania żywności;
  • przeprowadzanie obróbki surowców i produktów 
  • przygotowanie stanowiska pracy;
  • obsługa sprzętu gastronomicznego;
  • przygotowanie potraw  z warzyw, owoców, grzybów, jaj, przetworów mlecznych, mąki, kasz, ryżu, z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i owoców morza,
  • przygotowania dań dietetyczne i wegetariańskich
  • przygotowanie zup I sosów
  • przygotowanie wyrobów ciastkarskich i deserów
  • wydawanie dań i deserów

W trakcie całego cyklu nauczania uczniowie odbywają  zajęcia praktyczne w nowoczesnych warsztatach szkolnych mieszczących się przy budynku szkoły. Dodatkowo uczniowie mają możliwość odbycia praktyk za granicą  w ramach projektu unijnego Erasmus + realizowanego w naszej szkole.

  • Przedmioty zawodowe:

    • Technologia gastronomiczna
    • Podstawy żywienia 
    • Bezpieczeństwo i higiena pracy
    • Wyposażenie techniczne
    • Język obcy zawodowy
    • Pracownia gastronomiczna
    • Zajęcia praktyczne

Po ukończeniu szkoły kucharz może pracować w:

  • restauracjach,
  • karczmach,
  • hotelach,
  • pensjonatach,
  • ośrodkach wypoczynkowych, 
  • gospodarstwach agroturystycznych
  • pokładach statków,
  • cukierniach,
  • stołówkach przedszkolnych, szkolnych, szpitalnych, akademickich, pracowniczych
  • może także prowadzić działalnością cateringową